Atracții

Filtrare după:

Filtre speciale
Regiuni
Categorii
mai multe...

Au fost găsite 314 atracții

Sortare după
Mănăstirea Curtea de Argeș

Mânăstirea Curtea de Argeș este ctitorită la cererea lui Neagoe Basarab de către Manole împreună cu meșterii și zidarii săi. Fiind una dintre cele mai impunătoare și elegante construcții cu caracter religios de pe teritoriul României, aceasta este ornamentată cu picturi deosebite lucrate cu grijă și din suflet.

Una dintre legendele cele mai cunoscute asociate cu Mănăstirea Curtea de Argeș este legenda Maicilor Mironosițe. Conform acestei legende, Meșterul Manole, cel care a construit mănăstirea, a fost nevoit să sacrifice soția sa, Ana, pentru a termina construcția. Se spune că Ana, care era însărcinată, a fost zidită de către Meșterul Manole în zidurile mănăstirii pentru a-i asigura stabilitatea. Legendele afirmă că pe măsură ce zidurile erau ridicate, se auzea vocea plângândă a Anei: „Meșterule, dă-mă jos, că mă dor copiii!” Acest mit tragic reflectă sacrificiul și devotamentul pentru artă și credință.

Bine de știut

În interiorul mânăstirii, în vechiul iconostas, putem întâlni câteva icoane din timpul lui Șerban Cantacuzino din secolul al XVII-lea, evanghelia scrisă cu litere de aur de către Regina Elisabeta și tablourile Regelui Carol I și Reginei Elisabeta.

În pronaos se găsește cripta lui Neagoe Basarab, Radu de la Afumați și regilor României: Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, alături de soții: Elisabeta și Maria.

Nu se percepe taxă de vizitare.

Peștera Meziad

Destinaţie emblematică pentru munţii Pădurea Craiului, peştera Meziadului este una din cele mai mari, mai frumoase și mai cunoscute peșteri turistice din România.

Dimensiunile impresionante ale portalului de acces în peșteră (16 m înălţime şi 10 m lăţime), precum şi ale interiorului, diversitatea formațiunilor de peșteră alături de coloniile mari de lilieci captează atenţia vizitatorilor pe toată durata vizitării peşterii. În apropierea podului natural subteran tavanul peșterii se află la 35 de m înălțime.

Peştera Meziadului are statutul de rezervaţie naturală, datorită bogăţiei şi diversităţii formațiunilor de peșteră, precum şi prezenţei unei bogate faune cavernicole (una dintre cele mai mari colonii de lilieci din România). Pe lângă depozitul de oase ce au aparţinut ursului de peşteră, descoperite în Sala Oaselor, în Peştera Meziadului au fost identificate şi urme ale existenţei omului preistoric. Cea mai cunoscută dintre ele este reprezentată de craniul unui tânăr care se presupune că a fost sacrificat în cadrul unei ceremonii rituale.

Bine de știut

Pentru copii intrarea este 25 de lei iar pentru cei sub 5 ani este gratuit.

Turele de vizită sunt ghidate, este interzis accesul fără însoțitor / ghid în Peștera Meziad. Intrările au loc din oră in oră, la ora fixă: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 conform programului zilnic.

Tura ghidată în peşteră durează între 30 – 45 minute iar temperatura în interiorul peşterii este de 12-14 C.

Luni-Duminică: 11:00-15:00
Preț mediu:

35 Lei/intrarea

6 din 314 rezultate