Descriere
Peștera Sfântului Ioan Casian este legată de viața și activitatea Sfântului Ioan Casian, care a trăit în această zonă. Potrivit tradiției, Sfântul Ioan Casian s-a retras în această peșteră pentru a trăi în izolare și rugăciune.
Revenind în zilele noastre se cunoaște faptul că arheologul Vasile Pârvan a descoperit în anul 1912 valea numită Casimcea și care astăzi este cunoscută sub numele de „Peștera Sfântului Ioan Casian”, cu o inscripție grecească, dar și alte morminte și inscripții cu numele de familie Kassianos / Cassianus. Fără doar și poate cei care deja au vizitat Mănăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian au găsit ceea ce aveau nevoie și mai presus de toate au găsit acea punte dintre sufletul lor și Împărăția Cerurilor.
Bine de știut
Intrarea este gratuită.
Peștera Sfântului Ioan Casian se află la capătul unei poteci care pleacă din spatele mănăstirii, iar pe cale se găsește Stânca Sfântului, cu inscripția: „Όροι Κασιάνουν Και Σπηλούχα” adică “Hotarele Casienilor și Peșteruca”. Aceasta a fost descoperită în anul 1912 de învățatul arheolog Vasile Pârvan.