Descriere
Vârful Toaca, la 1904 m, este al doilea ca mărime din Masivul Ceahlău, după vârful Ocolașul Mare. Deși nu este punctul cel mai înalt din Munții Ceahlău, acest vârf reprezintă principala atracție din masiv datorită formei sale piramidale.
Pe Vârful Toaca se află stația meteorologică cu același nume, la care se ajunge prin urcarea unei scări.
Traseul spre Vârful Toaca cuprinde mai multe opriri spectaculoase cum ar fi La Morminte, Căciula Dorobanțului, Cabana, Fântânele, Cununa Zimbrului, Panaghia. Pe toate acestea le veți întâlni spre Vârful Toaca.
Aici se petrece un fenomen spectaculos o dată pe an, la începutul lunii august şi în special în ziua în care se sărbătoreşte Schimbarea la Faţă. Atunci, foarte mulţi creştini îşi fac apariţia aici pentru a vedea ceea ce se întâmplă. Mai exact, la răsăritul Soarelui se văd toate cele patru umbre, ale Vârfului Toaca, Piatra Ciobanului, Piatra Vulcanului şi Panaghia.
Bine de știut
Se poate pleca din Durău, din Bicazul Ardelean, din Neagră sau din Izvorul Muntelui. Unele trasee sunt mai dificile, altele mai simple, unele mai pitorești și altele mai sălbatice. Finalul este la fel de spectaculos indiferent de traseul ales, peisajul fiind de poveste.
Scara pornește de la altitudinea de 1771 metri și ajunge la cea de 1893 metri. Cele aproximativ 500 de trepte sunt pe cât de spectaculoase pe atât de anevoioase.