Descriere
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost pur si simplu fascinați de această minunăție a naturii, Sfinxul. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii vântului. Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 m în înălțime și 12 m în lățime.
Tot pe Platoul Bucegilor, este situat şi vestitul monument natural Babele, care a fost mereu o atracție turistică, la o altitudine de 2.292 de m, în vecinătatea vârfului Baba Mare, cu aceeaşi altitudine şi cu orientare pe direcţia nord-sud. Oamenii de ştiinţă spun că apa, vântul, dar și înghețul au creat aceste două stânci care seamănă cu nişte babe cocoşate ce stau la şuetă.
Una dintre cele mai cunoscute legende spune că Sfinxul Egiptean ar fi fost, de fapt, construit după modelul celui din Bucegi. Ba, mai mult de atât, sunt povești care susțin că între Sfinxul din Bucegi şi Sfinxul din Egipt ar exista un tunel al timpului, tridimensional, culoar energetic sau alte denumiri asemănătoare.
Bine de știut
Una dintre cele mai populare alternative de a ajunge la Babe și Sfinx o reprezintă telecabina din Bușteni. Aceasta este însă una dintre cele mai aglomarete telecabine de pe Valea Prahovei, mai ales pe timpul verii.
O altă alternativă de a ajunge pe Platoul Bucegi la Babele și Sfinx este de a merge în grupuri restrânse, cu mașinile, în cadrul unor plimbări organizate de localnici. Acestea sunt disponibile în apropierea telecabinei Bușteni.