Descriere
Urmând Valea Slănicului, pe raza administrativă a localităților Mânzălești și Lopătari, veți descoperi un tărâm cu adevărat fermecător, unde natura, în decursul a milioane de ani, a creat peisaje spectaculoase în sare. Pe aceste meleaguri, la aproximativ 500 – 600 m altitudine se află Platoul Meledic, situat pe depozite salifere.
Platoul Meledic este o rezervație naturală, speologică și zoologică care se întinde pe o suprafață de 67,5 hectare. Aici se întâlnește unul dintre cele mai mari zăcăminte salifere din țară. Prin dizolvarea sării rezultă forme de relief spectaculoase, cu dimensiuni și fizionomii variate. Un exemplu reprezentativ este ansamblul de peșteri săpate în sare de apele subterane.
În zonă circulă povești legate de lacul din mijlocul platoului despre care se spune că ar fi fără fund sau că acolo ar fi o comoară.
Bine de știut
Tot platoul este presărat de statui din lemn realizate de artişti din judeţul Buzău în urmă cu mai mulţi ani.
Platoul Meledic este așezat la aproximativ 50 de kilometri de Buzău, în inima Subcarpaților de Curbură. Către localitatea Mânzălești se poate ajunge din Buzău pe Drumul Județean 203 K. În localitate există și un muzeu de artă populară, dar şi munţii de sare, veşnic albi.