Descriere
Considerată „Bethleemul creștinismului românesc”, Peștera Sfântului Apostol Andrei este cea mai veche biserică creștină de pe teritoriul României. Unii istorici şi teologi din primele veacuri creştine susțin că Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră – cunoscut pe atunci sub numele de Scythia, dar şi în teritoriile de dincolo de Prut, în nordul Mării Negre.
Peștera Sfântului Apostol Andrei, o biserică adevărată săpată în stâncă, amplasată la baza unui mic munte împădurit. Pe pereții bisericii din peștera sunt multe icoane ce pot fi admirate la lumina candelelor și a lumânărilor. În locul altarului se află acum o icoană mare a Sfântului Apostol Andrei la care se închină toți credincioșii care vin aici la peșteră.
Bine de știut
Nu există program de vizitare sau taxă de intrare.
În acest sfânt lăcaş se păstrează o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, adusă din Grecia.
În apropierea peşterii se află Izvorul Sfântului Apostol Andrei dar și mănăstirea Sfântul Andrei. Tradiţia spune că, deoarece în acest loc nu era apă, apostol Andrei a lovit cu toiagul în stâncă şi astfel a luat naştere izvorul.