Descriere
Destinaţie emblematică pentru munţii Pădurea Craiului, peştera Meziadului este una din cele mai mari, mai frumoase și mai cunoscute peșteri turistice din România.
Dimensiunile impresionante ale portalului de acces în peșteră (16 m înălţime şi 10 m lăţime), precum şi ale interiorului, diversitatea formațiunilor de peșteră alături de coloniile mari de lilieci captează atenţia vizitatorilor pe toată durata vizitării peşterii. În apropierea podului natural subteran tavanul peșterii se află la 35 de m înălțime.
Peştera Meziadului are statutul de rezervaţie naturală, datorită bogăţiei şi diversităţii formațiunilor de peșteră, precum şi prezenţei unei bogate faune cavernicole (una dintre cele mai mari colonii de lilieci din România). Pe lângă depozitul de oase ce au aparţinut ursului de peşteră, descoperite în Sala Oaselor, în Peştera Meziadului au fost identificate şi urme ale existenţei omului preistoric. Cea mai cunoscută dintre ele este reprezentată de craniul unui tânăr care se presupune că a fost sacrificat în cadrul unei ceremonii rituale.
Bine de știut
Pentru copii intrarea este 25 de lei iar pentru cei sub 5 ani este gratuit.
Turele de vizită sunt ghidate, este interzis accesul fără însoțitor / ghid în Peștera Meziad. Intrările au loc din oră in oră, la ora fixă: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 conform programului zilnic.
Tura ghidată în peşteră durează între 30 – 45 minute iar temperatura în interiorul peşterii este de 12-14 C.