Descriere
Ciucașul este cu siguranță cel mai frumos munte din Carpații de Curbură și se remarcă mai ales prin stâncăriile lui specifice. Pajiștile alpine, traseele spectaculoase și vegetația specifică, fac din acest munte unul foarte iubit.
Aria protejată este situată pe teritoriile judeţelor Braşov şi Prahova. Munții Ciucaș sunt alcătuiți din două culmi principale, Ciucaș – Bratocea și Gropșoarele – Zăganu. Cel mai înalt punct este Vârful Ciucaș (1.954 m).
Masivul prezintă o gamă variată de ansambluri neregulate de stâncării, cu dimensiuni și forme geomorfe diverse, cele mai importante fiind: Babele la Sfat, Mâna Dracului, Turnul lui Goliat, Turnul Roșu, Colții Bratocei, Colții Zăganu, Ciupercă, Tigăile Mari și Tigăile Mici sau Sfinxul Bratocei.
În Ciucaș există aproximativ 1.750 de specii de animale, dintre care peste 1.500 sunt nevertebrate. Următoarele ca număr sunt păsările, 150 de specii și 60 de speci de mamifere.
Bine de știut
Accesul în Ciucaș este destul de ușor dar , pentru a ajunge la cabana omonimă, de unde pleacă traseele marcate pe munte, trebuie să avem o minimă condiție fizică. Pentru a ajunge în Ciucaș trebuie să urmăm din Brașov traseul spre Săcele, până la intrare în stațiunea Cheia. Aici putem lăsa mașina la Cabana Muntele Roșu, după care, urmăm poteca marcată care ne duce la Cabana Ciucaș.