Descriere
Mânăstirea Curtea de Argeș este ctitorită la cererea lui Neagoe Basarab de către Manole împreună cu meșterii și zidarii săi. Fiind una dintre cele mai impunătoare și elegante construcții cu caracter religios de pe teritoriul României, aceasta este ornamentată cu picturi deosebite lucrate cu grijă și din suflet.
Una dintre legendele cele mai cunoscute asociate cu Mănăstirea Curtea de Argeș este legenda Maicilor Mironosițe. Conform acestei legende, Meșterul Manole, cel care a construit mănăstirea, a fost nevoit să sacrifice soția sa, Ana, pentru a termina construcția. Se spune că Ana, care era însărcinată, a fost zidită de către Meșterul Manole în zidurile mănăstirii pentru a-i asigura stabilitatea. Legendele afirmă că pe măsură ce zidurile erau ridicate, se auzea vocea plângândă a Anei: „Meșterule, dă-mă jos, că mă dor copiii!” Acest mit tragic reflectă sacrificiul și devotamentul pentru artă și credință.
Bine de știut
În interiorul mânăstirii, în vechiul iconostas, putem întâlni câteva icoane din timpul lui Șerban Cantacuzino din secolul al XVII-lea, evanghelia scrisă cu litere de aur de către Regina Elisabeta și tablourile Regelui Carol I și Reginei Elisabeta.
În pronaos se găsește cripta lui Neagoe Basarab, Radu de la Afumați și regilor României: Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, alături de soții: Elisabeta și Maria.
Nu se percepe taxă de vizitare.