Descriere
Huda lui Papară este considerată una dintre cele mai importante destinații carstice din țară, se mândrește cu o serie de superlative: cea mai lungă și cea mai dificilă peșteră, cel mai denivelat teren, cea mai înaltă galerie, cel mai lung râu subteran. , cel mai mare debit de rau, cea mai înaltă cascadă din Munții Trascău.
Numele peșterii provine de la un cuvânt regional – „hudă” – care înseamnă gaură în pământ, peșteră sau adăpost, iar latinescul „papa”, adică conducător religios.
Legendele din jurul peșterii sunt într-un fel promovate de un fenomen natural bizar.Soarele „răsare” de două ori pe zi. Dimineața poate fi admirat în timp ce apare din spatele Masivul Bedeleu și apoi se ridică pe cer. După câteva ore, dispare în spatele vârfului zidului de calcar numit Bulz. Acest perete de stâncă impunător acoperă jumătate din cer. După încă două ore, Soarele răsare din nou deasupra părții de vest a muntelui și mai târziu apune în spatele înălțimilor mai blânde ale Dumeștiului.
Bine de știut
Intrarea în peșteră se află la o altitudine de 567 m – un portal impresionant de 67 m înălțime. La 50 m după intrare se află Cascada Evantai, care obligă vizitatorii să o urce pentru a-și continua înaintarea. Următorul punct de interes este o stâncă mare suspendată de pereții galeriei, numită Inima de Piatră.
Temperaturile variază între 10 și 20 de grade Celsius.
Lungimea totală a galeriilor peșterii este de 5200m.
Echipament necesar: costum impermeabil, coardă, surse de lumină.
În Huda lui Papară există și o serie de localuri cunoscute numite Lanțurile, Sala Fecioarei, Sala Tăcerii, Sala Crucii, Sifonul, Bârlogul Leilor etc.