Descriere
În 1928, la inaugurarea sa, „Crucea de pe Caraiman“, ridicată la altitudinea de 2291 m, era cea mai înaltă structură metalică situată într-o zonă montană. În timp, imaginea acestui monument unic în Europa prin amplasament şi prin dimensiuni a devenit extrem de cunoscută.
„Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial” așa cum este denumită oficial Crucea de pe Muntele Caraiman, reprezintă unul din simbolurile naționale ridicate spre prețuirea militarilor – eroi, pierduți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial. Înălțimea include soclul de beton, înalt de 8 m placat cu piatră pe care stă crucea.
Se spune despre monument că a fost realizat în urma unui vis pe care l-ar fi avut Regina Maria, în care a văzut Munții Bucegi „stropiți cu sângele eroilor”. Însă totul s-a păstrat la stadiul de legendă, întrucât nu există vreo dovadă în acest sens
Bine de știut
Crucea Caraiman a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
Are o poziționare extrem de accesibilă, iar la ea se poate ajunge pe mai multe trasee de dificultăți diferite.
Astăzi, Crucea Eroilor este luminată cu nu mai puțin de 300 de becuri, care au câte 500 W fiecare. Acest fapt ajută la posibilitatea de a vedea monumentul de la zeci de km, de pe Valea Prahovei.