Descriere
Cheile Turzii reprezintă o rezervație naturală deosebit de valoroasă, situată în extremitatea estică a Munților Apuseni (Munții Trăscău). Împletind legenda și realitatea, Cheile Turzii îți vor tăia respirația prin maiestuozitatea și bogăția lor.
Cheile Turzii sunt formate din rocă calcaroasă care s-a depus în urmă cu circa 150 de milioane de ani. Masivul de calcar a fost ridicat treptat spre suprafață, în timp ce apele văii Hășdate au săpat și au mutat rocile.
Aici poți vedea un peisaj carstic de o sălbăticie impresionantă. De la stânci înalte și abrupte, arcade și creste ascuțite, până la peste 1.000 de specii de plante, animale și fluturi.
Bine de știut
Dacă vrei să traversezi Cheile Turzii, trebuie să treci 4 poduri de-a lungul celor aproape 2 km – “Vizuină Spălată”, “Mijlocul Cheii”, și “Podul Peșterilor”. Neapărat să ajungi la peștera “Cetățeaua Mare”, pe partea dreaptă a văii Hașdate, principala atracție a Cheilor Turzii.
Pentru vizitarea defileului Cheilor Turzii este nevoie să fiți echipați cu încălțăminte adecvată pentru a preveni alunecarea.