Cetatea Colț este cunoscută publicului larg datorită romanului lui Jules Verne, ,,Castelul din Carpați”.
Aceasta a fost ctitoria familiei cnezială Cândea in Râu de Mori și datează de la inceputul secolului al XIV-lea. Biserica Mănăstirii Colț a fost ridicată în perioada cuprinsă între sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului al XV-lea, biserica remarcându-se prin turnul piramidal din piatră peste altar și resturile de pictură murală a anului.
Cetatea a fost ridicată pe un colț de stâncă, la intrarea în defileul Râușorului, în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri.
Deși a fost ridicată în scopuri de apărare, ea nu a îndeplinit niciodată acest rol, cele trei fortificații fiind prea mici pentru a face față unor armate de mari dimensiuni, așa că, cel mai probabil, cetatea servea ca loc de refugiu în cazul unor conflicte între cnezi. Are plan neregulat, adaptat formei de relief, este prevăzută cu un donjon masiv și a fost cea mai puternică cnezială din Transilvania.
Cetatea se află pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara, pe drumul județean DJ 686, la intrarea pe valea Râușorului și la 3 km distanță de satul Râu de Mori.
Până la cetate se urcă pe o poteca aproximativ 20 de minute.
Nu se percepe taxă de vizitare.
Informații incorecte/lipsă? Spune-ne!
Îmbunătățiți aceste informații