Descriere
La fel ca și celelalte cetăți țărănești și bisericești din Ardeal, scopul acesteia, timp de secole a fost să apere biserica și locuitorii din sat. Biserica de la cetate este cea mai veche biserică fortificată cu basilică romanică din Transilvania. Timp de 300 de ani în acest lăcăș au locuit și s-au îngrijit de ea călugării cistercieni.
O poartă mică din piatră îndeamnă turiștii să între în interiorul zidurilor, ce în vremurile străvechi aveau rol de apărare a bisericii și a locuitorilor satului de năvălirile străine. O plimbare în jurul bisericii, pe lângă zidurile de apărare, vă va ajută să înțelegeți mai bine rolul pe care l-a avut cetatea și modalitatea cisnădienilor de a se apăra și să priviți întreaga vale a Sibiului.
Una dintre legende povestește că orice tânăr înainte de nuntă trebuia să rostogolească până sus la cetate un bolovan mare pentru a-și dovedi capacitatea de a întemeia o familie.
Bine de știut
Pentru a ajunge în cetate, trebuie să pornești din centrul localității Cișnădioara și după un drum de 15 minute pe scările construite în mijlocul pădurii, vei ajunge la poartă de intrare.
În interioriul cetății sunt amplasate mai multe coduri QR, dacă le scanați veți afla multe povești uimitoare care s-au întâmplat în acel loc.
Biserica nu se mai folosește pentru slujbe, dar datorită acusticii bune și a simplității ei, se mai organizează diferite spectacole de concerte și de teatru.