Rezervația naturală este situată de-a lungul pârâului Ampoița și este răspândită pe ambii versanți ai Văii Ampoiului, la marginea de sud a Munților Trascăului, fiind formată din trei masive de calcar izolate, unde cel mai mare dintre ele are o înălțime de 25 de m și un diametru de 200 de m.
Pe lângă denumirea cunoscută de Calcarele de la Ampoiță, aceste stânci mai poartă și denumirea de “Pietrele Gomnusei”, “Stogurile Popii” sau “Pietrele lui Bocioaca”, denumiri legate de personaje și întâmplări din tradiția locală.
În urma cercetărilor, geologii ne spun că stâncile nu își au originea în rocile muntelui, acestea fiind aduse cu siguranță din altă parte; localnicii au însă o altă explicație: în vremuri străvechi, câțiva călugări au încolțit un diavol; acesta l-ar fi rugat pe “stăpânul întunericului” să îl scape; atunci s-a deschis o intrare către fundul iadului, călugării astupând cu acele stânci intrarea.
Se poate câmpa în rezervație în imediata apropiere a pietrei din mijloc. Focul se va face doar în vatră special amenajată.
Rezervația adăpostește câteva peșteri care pot fi vizitate doar de către persoanele cu multă experiență.
Informații incorecte/lipsă? Spune-ne!
Îmbunătățiți aceste informații