Descriere
O mulțime de povești circulă despre biserica din Densuș: se spune despre ea că ar fi cea mai veche biserică din piatră din România, cu slujire neîntreruptă de aproape 2000 de ani. Dacă ajungi în zonă, unii localnici îți vor spune că au auzit din moși strămoși că biserica ar fi fost ridicată de “urieși”.
Atât originea, cât și data construcției bisericii sunt controversate. Unii cred că a fost, la început, un templu păgân, probabil roman, dedicat zeului Marte, care a fost transformat mai târziu în biserică. Alții susțin că biserica ar fi fost ridicată de goți sau că era în Antichitate mausoleul generalului roman Longinus Maximus.
Interiorul bisericii este la fel de impresionant ca și exteriorul. Din vechiul înveliș de pictură se păstrează icoana de hram de la intrare și cele de pe stâlpi. Aceasta din urmă este foarte interesantă deoarece îl înfățișează pe Iisus Hristos îmbrăcat în cămașă tradițională românească.
Bine de știut
Înainte de a ajunge în sat, se zărește construcția de piatră ce domină întreaga așezare de pe o colină. Din centrul comunei Densuș, un panou îți arată, spre dreapta, strada către faimosul monument.
Nu se percepe nici o taxă de vizitare.